Πετροχώρι

Σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων στα Ανατολικά - Νοτιοανατολικά του Αγρινίου, στα 40 χιλιόμετρα Βόρεια - Βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στα Ανατολικά της Τριχωνίδας λίμνης και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Θέρμο, πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου, βρίσκεται το Πετροχώρι, ένα από τα ομορφότερα χωριά της επαρχίας Τριχωνίδος, έχοντας περίοπτη θέση στο άκρο του ομώνυμου μικρού οροπέδιου με εκπληκτική θέα προς την Τριχωνίδα λίμνη. Περίφημα, εκπληκτικά κι αλησμόνητα  είναι τα ηλιοβασιλέματα της Τριχωνίδας απ΄ το Πετροχώρι.
Στα Ανατολικά - Βορειοανατολικά του Πετροχωρίου, σε απόσταση 2,5 περίπου χιλιομέτρων, βρίσκεται ο συνοικισμός Πριοναίϊκα, που υπάγεται διοικητικά στην Κοινοτική Ενότητα Πετροχωρίου.
Δημογραφικά στοιχεία
Ο πληθυσμός του χωριού, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, ανέρχεται στους  550 κατοίκους, ενώ οι μόνιμα διαμένοντες στο χωριό όλο το χρόνο, ανέρχονται σε 300. Οι κάτοικοι του χωριού, έχουν ελαττωθεί σημαντικά μετά τη δεκαετία του 1970 εξ αιτίας της εσωτερικής κυρίως αποδημίας και οι εναπομείναντες αχολούνται βασικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Τοπική οικονομία
Παλιότερα και μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1980, η κύρια ενασχόληση των κατοίκων του χωριού ήταν η καπνοκαλλιέργεια. Τα περίφημα Πετροχωρίτικα καπνά της ποικιλίας μυρωδάτο, ήταν εξαγώγιμα και σημαντικότατη ήταν η συνεισφορά του χωριού, όπως άλλωστε και των άλλων χωριών της ευρύτερης περιοχής Αγρινίου, όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην κρατική οικονομία. Οι αλλαγές που επήλθαν στην αγροτική καλλιέργεια, με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την από το 1980 ασκηθείσα πολιτική των επιδοτήσεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα εκμηδένισαν την καπνοκαλλιέργεια.
Τα αγροτικά προϊόντα που σήμερα παράγονται στο Πετροχώρι, είναι το υπέροχο ελαιόλαδο, το ονομαστό Πετροχωρίτικο κρασί, διάφορα κηπευτικά, κ.α.
Στο χώρο της κτηνοτροφίας, την σημαντικότατη κτηνοτροφική δράση των παλιότερων δεκαετιών, διαδέχθηκε η σχετικά μικρή σημερινή κτηνοτροφική δραστηριότητα. Απ΄ τα λιγοστά γιδοπρόβατα παράγεται γάλα, υπέροχο τυρί, ενώ θαυμάσια είναι και τα παράγωγά του.
Μικρή είναι η ενασχόληση των κατοίκων με την αλιεία στην παρακείμενη λίμνη Τριχωνίδα. Τις προηγούμενες δεκαετίες, σημαντικός ήταν ο αριθμός των κατοίκων που ασχολούναν με την αλιεία.
Στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα, υπάρχει μικρή δραστηριότητα με εργαστήριο αργυροχρυσοχοίας, σύγχρονο ελαιοτριβείο, δύο Ξυλουργικά εργοστάσια, μία μονάδα επιπλοποιίας, μία μονάδα αλουμινοκατασκευών, μία μονάδα  Οινοποιίας, μία εταιρεία μελετών - παροχής υπηρεσιών πληροφορικής.
Στο χωριό λειτουργεί πανέμορφο ξενοδοχείο, με θαυμάσιο εστιατόριο, εξαίρετο service και υπέροχη θέα πρός την Τριχωνίδα λίμνη, ενώ υπάρχουν ακόμη τρείς ταβέρνες με υπέροχο φαγητό, με ντόπια εδέσματα και εξαιρετική εξυπηρέτηση. Λειτουργούν επίσης Cafe-bar και παραδοσιακά καφενεία.

Ιστορικά στοιχεία

Η γειτνίανση του χωριού με τον Αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θέρμου, είχε σαν συνέπεια την ύπαρξη στο χωριό αρκετών σημείων Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη βεβαιωμένη ύπαρξη Προϊστορικού οικισμού, τα εμφανή ερείπια πολλών αρχαίων κτισμάτων σε διάφορες τοποθεσίες του χωριού, τοποθεσίες και κτίσματα τα οποία δυστυχώς δεν έχει μελετήσει η Αρχαιολογική υπηρεσία και παραμένει έτσι ανολοκλήρωτη και ημιτελής, η πλήρης έρευνα του ευρύτερου Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου. Οι όποιες κατά καιρούς απόψεις έχουν εκφραστεί, παραμένουν στη σφαίρα των εικασιών, που όσο βάσιμες κι αν διαφαίνονται, δεν έχουν αποκτήσει εισέτι την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση.
Το Πετροχώρι, εμφανίζεται στον ιστορικό χάρτη και την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αφού λίγα χρόνια μετά την άλωση της πόλης έρχεται στο προσκήνιο με σημαντική μάλιστα δράση, το Μοναστήρι του Φωτμού.
Το σημαντικότερο γεγονός στην ευρύτερη περιοχή Αποκούρου(*) κατά την περίοδο της Εθνεγερσίας, ήταν οι μάχες του Πετροχωρίου. Οι Τούρκοι για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πολιορκίας του Μεσολογγίου, αλλά και την ικανοποίηση των γαιωστρατηγικών τους σχεδίων, οργάνωσαν στο Πετροχώρι, στρατόπεδο με δύναμη 2.500 Τουρκαλβανών. Το καλοκαίρι του 1825, οι Ελληνικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, μετά από σειρά μαχών, γνωστές ως οι μάχες του Πετροχωρίου, νίκησαν τους Τούρκους και τους εξανάγκασαν σε αποχώρηση. Αποτέλεσμα των μαχών του Πετροχωρίου, ήταν η απελευθέρωση ολόκληρου του Απόκουρου.
Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την αποχώρηση των Τούρκων απ΄ το Πετροχώρι, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επισκέφθηκε το εκκλησάκι του Αη-Θωμά, που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του Παλιόκαστρου στον οποίο βρισκόταν το Τούρκικο στρατόπεδο και προσέφερε εικόνα στον Άγιο, στο πίσω μέρος της οποίας υπάρχει η υπογραφή του. Η εικόνα διασώζεται μέχρι σήμερα στην εκκλησία του χωριού.
Στην είσοδο του Πετροχωρίου, σε ανάμνηση των γεγονότων της περιόδου εκείνης, ο Σύλλογος Αρχείων του Ιερού Αγώνα, έστησε αναμνηστική στήλη.
Στους μετέπειτα χρόνους 1841 έως 1845, το Πετροχώρι ήταν η έδρα του Δήμου Παμφίας (ΦΕΚ 5Α - 8/3/1841), ενώ για αρκετά χρόνια λειτούργησε και Ειρηνοδικείο.

(*) Απόκουρο: Γεωγραφική έκταση, που περικλείεται  Ανατολικά - Νοτιοανατολικά από τον Εύηνο ποταμό, Νότια - Νοτιοδυτικά οριοθετείται από την οδό Γέφυρα Μπανιά - Μακρυνού - Δαφνιά, Δυτικά - Βορειοδυτικά η οριοθέτηση γίνεται από τη νοητή ευθεία Δαφνιά - Ντουγρί - Λαμπίρι και Βόρεια από τις βουνοκορφές Αραποκέφαλα - Άνινος. Ο σημερινός Δήμος Θέρμου, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του Απόκουρου.

Ιστορικές Τοποθεσίες

Παληουργιάς
Μικρό οροπέδιο στα Νότια - Νοτιοανατολικά του χωριού, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ιστορικών, στο χώρο αυτό έγινε μάχη το 218 π.Χ. όταν μικρή δύναμη των Αιτωλών, που την τελευταία στιγμή συγκεντρώθηκε, επιτέθηκε στην οπισθοφυλακή του Φιλίππου του Ε΄, όταν αυτός αποχωρούσε από την περιοχή, αφού είχε ολοκληρώσει την καταστροφή του Ιερού των Αιτωλών, του Θέρμου.

Φωτμός
Είναι η παραλίμνια τοποθεσία, με το ομώνυμο Μοναστήρι. Απέχει 2 περίπου χιλιόμετρα στα Δυτικά - Βορειοδυτικά του χωριού. Το Μοναστήρι χτίστηκε λίγα χρόνια μετά την άλωση της πόλης, ενώ οι Αγιογράφισή του ολοκληρώθηκε το 1589, σύμφωνα με την υπάρχουσα επίτοιχη επιγραφή. Στην εφορότατη, ομώνυμη παρακείμενη του Μοναστηριού πεδιάδα, υπήρχαν τα αμπέλια και οι κήποι του Μοναστηριού και στην παρακμιακή περίοδό του πέρασε στην ιδιοκτησία διαφόρων Πετροχωριτών.

Σπλιθάρι
Η τοποθεσία Σπλιθάρι, είναι σε απόσταση 500 περίπου μέτρων απ΄ το χωρό στα Ανατολικά του. Το συναντάμε στο αριστερό μέρος του δρόμου που οδηγεί απ΄ το Πετροχώρι στη Ανάληψη. Εκεί ο Πατροκοσμάς, ο συντοπίτης Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, κυνηγημένος από τους τσιφλικάδες και τους μεγαλοκτήμονες, στάθηκε και φιλοξενήθηκε από τους Πετροχωρίτες, και σύμφωνα με την παράδοση αφού τους ευλόγησε, χτύπησε με το ραβδί του ένα βράχο απ΄ τον οποίο έτρεξε νερό, το πλέον δυσέβρετο για το Πετροχώρι. Η Αδελφότητα των Απανταχού Πετροχωριτών, στο τέλος του χωριού, στη διαδρομή Πετροχώρι - Ανάληψη και στα δεξιά του δρόμου, έστησε αναμνηστική του γεγονότος αυτού στήλη.

Του Φώτη τα δένδρα
Είναι το οροπέδιο που βρίσκεται στα Ανατολικά του χωριού. Εκεί βρίσκει κανείς σημαντικό αριθμό από σπάνια ποικιλία αιώνόβιων βελανιδιών, οι οποίες από τους ντόπιους ονομάζονται δέντρα ή δέντροι. Ονομαστότερος όλων, είναι ο δέντρος του  Παπαλιάβα, μιά τεραστίων διαστάσεων βελανιδιά, που δεσπόζει σ΄ ολόκληρη την περιοχή. Στο οροπέδιο υπάρχει η Λιγούλα, μιά βρύση με υπέροχο νερό. Το οροπέδιο αυτό, έμεινε στην ιστορία γνωστό με την ονομασία, του Φώτη τα δέντρα, αφού εκεί είχε το λημέρι του την περίοδο του 1821, ο κλεφταρματωλός της περιοχής, Φώτης Σταλίκας.

Βρύση - Παναούλα
Στα Ανατολικά του χωριού, με υπέροχη θέα προς το Πετροχώρι, αλλά και την Τριχωνίδα, βρίσκεται το πανέμορφο ξωκλήσι της Παναούλας, χτισμένο από τον Απόστολο Σαγώνα το 1898. Στην παρακείμενη τοποθεσία Βρύση, υπήρχε πηγή απ΄ την οποία έπαιρναν νερό οι κλεφταρματωλοί της περιόδου του 1821, ενώ από το σημείο αυτό υδρεύτηκε για πρώτη φορά το Πετροχώρι στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Παλιόκαστρο
Μικρός λοφίσκος, στα Βόρεια του χωριού και σε μικρή απόσταση απ΄αυτό, με εκπληκτική ορατότητα προς όλες τι κατευθύνσεις. Πιστεύεται βάσιμα πως το Παλιόκαστρο ήταν το παρατηρητήριο του Ιερού των Αιτωλών. Στο λόφο βρέθηκαν αρκετά κεραμικά της Αρχαϊκής περιόδου, ενώ είναι πασιφανή τα ερείπια αρχαίων κτισμάτων. Στους νεώτερους χρόνους, την περίοδο της Εθνεγερσίας, το 1821, στο λόφο αυτό οι Τούρκοι οργάνωσαν στρατόπεδο και με δύναμη 2.500 Τουρκαλβανών, ήλεγχαν τα περάσματα, τους δρόμους δηλαδή της τότε εποχής, που οδηγούσαν πρός Ναύπακτο και Σάλωνα (Άμφισσα).
Στο οροπέδιο του Πετροχωρίου, οι Τούρκοι συγκέντρωναν χιλιάδες γιδοπρόβατα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, διοχέτευαν αρκετά εξ αυτών, για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών, των δυνάμεών τους που πολιορκούσαν το Μεσολόγγι. Στο οροπέδιο αυτό συγκέντρωναν επίσης και πολλά βόδια και αλογομούλαρα, πάλι για την κάλυψη των αναγκών των πολιορκητικών δυνάμεων.
Όλα αυτά τα γιδοπρόβατα προέρχονταν από τις ντόπιες στάνες, τις οποίες για τους λόγους αυτούς ετσιθελικά καταλήστευαν.

Άγιος Θωμάς
Στους πρόποδες του λόφου που φέρει το τοπωνύμιο Παλιόκαστρο, βρίσκεται το νεκροταφείο του χωριού. Ο κοιμητηριακός Ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Θωμά, είναι κτίσμα του 1806, κι όπως η εντοιχισμένη πέτρα αναφέρει, το εκκλησάκι έχτισε ο κλεφταρματωλός Βασίλης από το Μεγαδέντρο.

Μνήματα, Τούμπα
Τοποθεσία με ιδιαίτερη ιστορική αξία, αφού εκεί βρέθηκαν τάφοι της Αρχαϊκής περιόδου, αλλά και μνήματα των νεώτερων χρόνων. Στην τοποθεσία αυτή οι ιστορικές πηγές αναφέρουν πως το 1825 έγιναν μάχες με πρωταγωνιστή τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Η τοποθεσία δεν έχει μελετηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Κοτρώνια
Είναι η τοποθεσία που βρίσκεται σε απόσταση 200 περίπου μέτρων στα Βορειοανατολικά του χωριού στην οποία σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, σημειώθηκε η τελευταία εκ των μαχών του Πετροχωρίου, μάχη στην οποία κινδύνεψε ο Καραϊσκάκης, που διασώθηκε μετά από επέμβαση του Κίτσου Τζαβέλα.

Φονόρεμα
Είναι το πρώτο γεφύρι που συναντάμε στη διαδρομή Πετροχώρι - Σιταράλωνα. Στη θέση αυτή, την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, αντάρτικες δυνάμεις έδωσαν μάχη με τους Γερμανούς, με σημαντικές για τους ναζί απώλειες. Στη θέση αυτή ανηγέρθη μνημείο.

Άλλες τοποθεσίες με ιδιαίτερη ιστορική σημασία είναι οι τοποθεσίες Παλιοπίγαδο, Πρόραχη, Πυργάκι, του Βασίλη η Ράχη, σημεία στα οποία δόθηκαν το 1825 ισχυρές μάχες, στα πλαίσια των μαχών του Πετροχωρίου.

Σπηλιά
Στα αριστερά του δρόμου που από το Πετροχώρι οδηγεί στην Ανάληψη, μετά την τοποθεσία Παληουργιάς, υπάρχει σπήλαιο με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, που δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί.

Οι εκκλησίες του Πετροχωριού

Άγιος Δημήτριος
Είναι ο πολιούχος Άγιος του χωριού και η πανέμορφη πετρόκτιστη εκκλησιά που συναντά ο επισκέπτης μπαίνοντας στο χωριό, είναι αφιερωμένη σ΄ αυτόν. Είναι κτίσμα του 19-ου αιώνα, ενώ το υπέροχο πετρόκτιστο καμπαναριό, δεσπόζει του Πετροχωρίτικου λόφου. Ο Ναός πανηγυρίζει στις 26 Οκτωβρίου.

Κοίμηση της Θεοτόκου (Παναούλα)
Πανέμορφο ξωκλήσι στα Ανατολικά του Πετροχωρίου, με υπέροχη θέα προς το χωριό και την Τριχωνίδα. Το πανέμορφο πετρόκτιστο εκκλησάκι, χτίστηκε το 1889 από τον Απόστολο Σαγώνα, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, είδε σε όραμά του την Παναγία, η οποία τον προέτρεψε στο χτίσιμο του Ναού. Σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι είναι ορατά τα ίχνη αρχαίου κτίσματος, ενώ είναι πασιφανές πως πολλές από τις πέτρες του κτίσμαστος προέρχονται από τα ερείπια αρχαίου κτηρίου. Ο Ναός ανακαινίστηκε το 2012, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και την πρώτη μετά το Πάσχα Παρασκευή της Διακαινισήμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

Άγιος Θωμάς.
Η παλιότερη εκκλησία του χωριού, βρίσκεται στο κοιμητήριό του κι είναι χτισμένη το 1806 από τον κλεφταρματωλό Βασίλη από το Μεγαδέντρο. Στο Ιερό του Ναού, υπάρχει Αγιογραφία η οποία δεν έχει ακόμα μελετηθεί. Πανηγυρίζει στις 6 Οκτωβρίου και την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα, Κυριακή του Θωμά.

Άγιος Γεώργιος
Πανέμορφο εκκλησάκι, χτισμένο τον 19-ο αιώνα στην ομώνυμη παραλίμνια τοποθεσία, που ανακαινίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με δαπάνες των Απανταχού Πετροχωριτών. Η γειτνίαση της εκκλησίτσας αυτής με το Μοναστήρι του Φωτμού και το τοπωνύμιο "Κείθε Αη-Γιώργης" στο οποίο βρίσκεται, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Μοναστήρι του Φωτμού, ήταν αφιερωμένο για πολλά χρόνια στον Άγιο Γεώργιο, δείχνουν πως πιθανόν το ξωκλήσι του Αη-Γιώργη, να ήταν μετόχι του Μοναστηριού του Φωτμού.  Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου, αν το Πάσχα είναι πρίν την 23-η Απριλίου ή τη Δευτέρα του Πάσχα, αν το Πάσχα είναι μετά την 23-η Απριλίου.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Ξωκλήσι που βρίσκεται στην παραλίμνια τοποθεσία Σωτήρα, χτισμένο τον 19-ο αιώνα. Πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου.

Άγιος Αθανάσιος
Σύμφωνα με την παράδοση, στην τοποθεσία Μετόχι, δίπλα από την ιδιοκτησία Στίγκα, υπήρχε παλιότερα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο. Τη δεκαετία του 1970, η Αικατερίνης Κ. Στίγκα με ίδιες δαπάνες, έχτισε μικρό Ναό στην αρχή του χωριού με υπέροχη θέα προς την Τριχωνίδα, αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο. Πανηγυρίζει στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαίου.

Αγία Βαρβάρα - Αγία Κυριακή
Το νεώτερο από τα ξωκλήσια του χωριού, χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί από το Πετροχώρι στα Πριοναίϊκα, λίγο πριν μπούμε στο συνοικισμό. Ο Ναός χτίστηκε με τη φροντίδα κυρίως των Πριοναίων, είναι δισυπόστατος και πανηγυρίζει στις 7 Ιουλίου (Αγίας Κυριακής) και στις 4 Δεκεμβρίου (Αγίας Βαρβάρας).

Αξιοθέατα - Σημεία ενδιαφέροντος

Θέα προς την Τριχωνίδα - Ηλιοβασιλέματα

Λίγο έξω από το χωριό, στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί από το Πετροχώρι στα Σιταράλωνα - Μακρυνεία, στην τοποθεσία Άγιος Αθανάσιος, υπάρχει πλάτωμα φτιαγμένο όμορφα με δομικά στοιχεία από ξύλο και πέτρα, με εκπληκτική θέα προς την Τριχωνίδα λίμνη. Θεωρείται η καλλίτερη θέα της Τριχωνίδας. Εκεί μπορεί κάποιος να απολαύσει τα εκπληκτικότερα ηλιοβασιλέματα, όλες τις εποχές του χρόνου, Χειμώνα - Καλοκαίρι, Άνοιξη και Φθινόπωρο. Είτε ο ήλιος καληνυχτίζει τον επισκέπτη ενώ χάνεται στα Ακαρνανικά βουνά, είτε τον αποχαιρετά πίσω απ τον Αράκυνθο - Ζυγό, η ειδυλλιακή πανδαισία των αποχρώσεών του, καλύπτει το πλήθος των αισθήσεων και του πλέον απαιτητικού θεατή.

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό, στα αριστερά της διαδρομής από το Πετροχώρι προς το Θέρμο, υπάρχει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Το χώρο μπορούν να επισκέπτονται όλα τα παιδιά, να γνωρίσουν εκ του ασφαλούς τα πάντα που έχουν σχέση με την οδηγική συμπεριφορά, την οδική κυκλοφορία, την οδική σήμανση κ.α. Είναι ένας όμορφος χώρος, ο οποίος μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες από τις ανάγκες των μικρών μας φίλων

Το Καλιακδαίϊκο λιτροβειό
Στα Ανατολικά του χωριού σε απόσταση 200 μέτρων απ΄ αυτό, υπάρχει το παλιό λιοτρίβι των Σαγωναίων, το επονομαζόμενο Καλιακδαίϊκο. Περί το 2007 οι ιδιοκτήτες του, παραχώρησαν το κτίσμα στο Δήμο Θέρμου, με δαπάνες και φροντίδα του οποίου το κτήριο ανακαινίστηκε, καθώς και το παρακείμενο μαγγανοπίγαδο, με απώτερο στόχο τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου. Οι δυσκολότατες οικονομικές συγκυρίες, δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση του ονείρου. Υπάρχουν πάντως αρκετοί Πετροχωρίτες, που για τις ανάγκες λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Πετροχωριόυ, προτίθενται να διαθέσουν σημαντικό αριθμό εκθεμάτων.

Πετροχωρίτικος κάμπος

Ο Πετροχωρίτικος κάμπος που απλώνεται από το Πετροχώρι προς το Θέρμο, με τους πάμπολλους επίπεδους δρομίσκους του, παρέχει στον επισκέπτη της περιοχής τη δυνατότητα, μιάς θαυμάσιας πεζοπορίας και μιάς περιήγησης στους καλλιεργητικούς χώρους. Ακόμα κι ο άγνωστος οδοιπόρος, θα νοιώσει υπέροχα πιάνοντας εύκολα κουβέντα με έναν γεωργό που θα συναντήσει, με ένα βοσκό που θα ανταμώσει και θα γνωρίσει έτσι κι από πρώτο χέρι τις απόψεις απλών ανθρώπων, τίμιων βιοπαλαιστών που έχουν μέσα τους ζωή, θυμοσοφία, γνήσια παλληκαριά και λεβεντιά που εκφράζονται αβίαστα και εκπέμπονται στο συνομιλητή με τη γνωστή Ρουμελιώτικη ντοπιολαλιά. Οι δρομίσκοι του Πετροχωρίτικου κάμπου, προσφέρονται επίσης και για ποδηλασία.

Διαδρομή στην Τριχωνίδα.

Η Τριχωνίδα λίμνη, απέχει απ΄ το Πετροχώρι περί τα δύο χιλιόμετρα. Το κατέβασμα στη λίμνη γίνεται με αυτοκίνητο από έναν αγροτικό δρόμο. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο καλύπτεται σε δέκα πέντε λεπτά. Ενδιαφέρον όμως είναι το κατέβασμα, αν αυτό γίνει με τα πόδια κι από τον ίδιο δρόμο. Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι περίπου σαράντα πέντε λεπτά. Στο μέσον της διαδρομής, συναντά κανείς τις εληές του χωριού στην τοποθεσία Παληόστανη. Παλιότερα που ο Πετροχωρίτικος κάμπος καλλιεργούνταν συστηματικά και στην ευρύτερη περιοχή κυριαρχούσε η καπνοκαλλιέργεια, δεν υπήρχαν δέντρα σ΄ αυτόν. Το Πετροχώρι είχε τις εληές του, στην πλαγιά που εκτείνεται κάτω προς την Τριχωνίδα, κι η Παληόστανη ήταν ένα απέραντο λιοστάσι.

Λίγο πριν φθάσει κάποιος στη λίμνη, στα δεξιά του και σε μικρό πλάτωμα συναντά το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Φθάνοντας στη λίμνη, - η τοποθεσία λέγεται Σωτήρα, από το προαναφερόμενο ξωκλήσι - έχει δύο επιλογές. Να στρίψει αριστερά, η δεξιά.

Στρίβοντας αριστερά στα διακόσια περίπου μέτρα συναντά την παραλίμνια τοποθεσία Άμμος, την καλλίτερη παραλία της Τριχωνίδας με μεγάλης έκτασης υπέροχη αμμουδιά. Το υπέροχο τοπίο απαρτίζουν η υπέροχη Τριχωνίδα από τη μιά, η αμμουδιά και τα λιοστάσια που αρχίζουν αμέσως μετά την αμμουδιά. Ένα καλό μπάνιο στην Τριχωνίδα, ανακουφίζει τον επισκέπτη του χώρου.

Στρίβοντας δεξιά, συναντάμε τα λιοστάσια του Φωτμού. Στο τέλος του μικρού αλλά ευφορότατου κάμπου  του Φωτμού, με τα λιοστάσια του και τα εσπεριδοειδή του, ορθώνεται αγέρωχο, αιώνες τώρα, το Μοναστήρι του Φωτμού, κτίσμα του 16-ου αιώνα. Τα ερειπωμένα κελλιά του Μοναστηριού, το καθολικό με τις λίγες εναπομείνασες υπέροχες Αγιογραφίες του, το όλο τοπίο, αποζημιώνουν πλήρως τον επισκέπτη.

Διαδρομή στη Ράχη

Στα Ανατολικά του χωριού υψώνεται ευμεγέθης λόφος, που λέγεται Ράχη. Η διαδρομή προς τη Ράχη μπορεί να γίνει είτε με αυτοκίνητο, είτε με τα πόδια. Η διαδρομή με τα πόδια, ξεκινάει από το Πετροχώρι, περνάει μέσα από τα Πετροχωρίτικα αμπέλια. Από εκεί φθάνουμε στην τοποθεσία Μαραβίτσα απ΄ την οποία αρχίζει η ανάβαση. Η διάρκεια της ανάβασης είναι περίπου σαράντα πέντε λεπτά. Φθάνοντας στην κορυφή αντικρύζει ο επισκέπτης ένα υπέροχο οροπέδιο με κυρίαρχη την παρουσία αγραπιδιών και αιωνόβιων βελανιδιών, οι οποίες ονομάζονται από του ντόπιους δέντρα. Στο οροπέδιο αυτό υπάρχουν οι τοποθεσίες;

  • Του Φώτη τα Δέντρα, θέση στην οποία είχε το λημέρι του ο κλεφταρματωλός Φώτης Σταλίκας.
  • Η Λιγούλα, μιά βρυσούλα σε μικρή λαγκαδιά, με υπέροχο νερό, που δυστυχώς στερεύει του καλοκαιρινούς μήνες. Λίγο πιό κάτω απ΄ τη Λιγούλα κι  αριστερά είναι η τοποθεσία Φτερόλακκο, ενώ πιό κάτω είναι ο συνοικισμός Πριοναίϊκα. Το κατέβασμα από εκεί στα Πριοναίϊκα γίνεται από μονοπάτι που σε πολλά του σημεία έχει κλείσει και θέλει προσοχή.

Στην κορυφή όταν είσαι και στρίψεις αριστερά, φθάνεις στην τοποθεσία του Παπαγιώργη. Αν από εκεί αρχίσεις να κατηφορίζεις προς τα Βόρεια, μπορείς να φθάσεις στην Παναούλα.

Αν στην κορυφή στρίψεις δεξιά, φθάνεις στην τοποθεσία Τριανταφυλλούλα και λίγο πιό πέρα συναντάμε έναν τεράστιο δέντρο, τον δέντρο του Παπαλιάβα, μιά τεράστια αιωνόβια βελανιδιά, που κυριαρχεί σ΄ όλη την περιοχή, κι  είναι ορατή από παντού ολόγυρα. Συνεχίζοντας ο οδοιπόρος φθάνει στην τοποθεσία Γούπατα, ένα άλλο μικρό σύμπλεγμα βελανιδιών.

Αν ο οδοιπόρος συνεχίσει ολόισια, φθάνει στο Παιγνιδόλακκο, ένα ακόμα μεγάλο πλάτωμα με βελανιδιές και υπέροχη θέα προς τον Εύηνο ποταμό. Συνεχίζεις ευθεία και φθάνεις στα Μητσοπλαϊικα και από εκεί στην Αγία Μαρίνα Αβαρίκου.

Αν ο οδοιπόρος στα Γούπατα συνεχίσει δεξιά, πέφτει στο δημόσιο δρόμο Πετροχωρίου - Ανάληψης.

Αν στρίψει αριστερά, φθάνει στη λαγκαδιά της Ξαθής, μιά λαγκαδιά με κάμποσες πεζούλες και δύο πηγάδια, τα πηγάδια του Αλίβα. Συνεχίζοντας φθάνει ο οδοιπόρος στα Πριοναίϊκα.