Δεξιά του ποταμού Ευήνου, σε υψόμετρο 400μ περίπου και σε απόσταση 5χιλ. ανατολικά του Θέρμου εκτίνεται ένα ημιορεινό, παραδοσιακό, αραιοκατοικημένο χωρίο η Κάτω Χρυσοβίτσα ή ″Βάλτσα″.

Διασχίζεται από την επαρχιακή οδό Θέρμου – Πλατάνου Ναυπακτίας και αποτελείται από πολλούς οικισμούς. Όπως: Ελληνικό, Διάσελο, Κουτσομύλια, Άνω και Κάτω Δοσούλα.

Δασοσκέπαστοι λόφοι μακίας βλάστησης περικλείουν λεκανοπέδιο πεδινής έκτασης 2.500 στρεμ., στην οποία κατά τη δεκατία του 2.000 έγινε αναδασμός και αρδεύεται έκτοτε με τεχνητή βροχή.

Παλαιότερα οι κάτοικοί του (άνω των 600 ατόμων) ασχολούταν με την καπνοφυτεία, σήμερα ( περί τα 200 άτομα), ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Σε ανασκαφικές έρευνες που είχαν διενεργηθεί σε αρχαίο ιερό του 6ου αιώνα π.Χ., βρέθηκαν σπουδαία πήλινα και άλλα ευρήματα εξαιρετικής κοροπλαστικής τέχνης, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί και να θαυμάσει ως αξιοθέατα την Αρχαία Πηγή, τα απομεινάρια Πελασγικού τείχους, τους Νερόμυλους και τις δύο γέφυρες του Ευήνου ποταμού του Βαλτσορέματος. Επίσης από εδώ υπάρχει πρόσβαση οδική, αλλά και από παλαιό μονοπάτι ″Κακομονόπατο″ για την Καμάρα, το γνωστό ″Γεφύρι της Αρτοτίβας″, που ανάγεται στην περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας, είναι λιθόκτιστο τοξοειδές, ύψους 12,5μ. και άνοιγμα 25μ., καθώς και προς το Καρέλι, Συρματογέφυρο, στην Κάτω Δασούλα στον Εύηνο ποταμό.