Ανάληψη

Η Ανάληψη Τριχωνίδος, είναι ένα πανέμορφο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, υπάγεται στο Δήμο Θέρμου και απέχει 15 περίπου χιλ. από το Θέρμο, πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου, ενώ βρίσκεται σε απόσταση 30 περίπου χιλ. από τη Ναύπακτο. Με πληθυσμό 850 περίπου κατοίκων ανήκει στα ανθηρότερα χωριά του Δήμου Θέρμου.

Η πλούσια ιστορία της Ανάληψης - πρώην Δερβέκιστας - κορυφώνεται την περίοδο της Εθνεγερσίας του 1821, αφού στην Δερβέκιστα είχε το στρατηγείο του ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Με ορμητήριο τη Δερβέκιστα ο Καραϊσκάκης ενίσχυε τους Ένδοξους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου με τρόφιμα, αλλάκαι με δυνάμεις, ενώ απ΄ τη Δερβέκιστα οργάνωσε τις περίφημες Μάχες του Πετροχωρίου, μάχες με τις οποίες ανάγκασε σε υποχώρηση τους 2.500 Τουρκαλβανούς που είχαν στρατοπεδεύσει στο Πετροχώρι. Με την αποχώρηση των Τούρκων από το Πετροχώρι ελευθερώθηκε το Απόκουρο.

Στο video που ακολουθεί, δείτε στιγμιότυπα από την αγρυπνία που έγινε στο Μοναστήρι του Άη-Γιάννη την 31-η Οκτωβρίου του 2011, επ΄ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιακώβου. Ολόκληρο το DVD διάρκειας 72 λεπτών διατίθεται από το www.laografika.gr.