Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης Δημήτρη Λουκόπουλου

Στις 19 Αυγούστου του 2013 στο Θέρμο, επ΄ ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 ετών απ΄ το θάνατο του μεγάλου μας Λαογράφου Δημήτρη Λουκόπουλου, οργανώθηκαν απ΄ το Σύνδεσμο Αποκουρητών Αιτωλίας "Κοσμάς ο Αιτωλός", εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη μνήμη του.

Τις εκδηλώσεις, παρακολούθησε πλήθος κόσμου, αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στο μεγάλο αυτό τέκνο της Ρούμελης, στο δάσκαλο του Κεφαλόβρυσου, στον άοκνο Λαογράφο, που σε καιρούς χαλεπούς και κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, όργωσε κυριολεκτικά ολόκληρο το Απόκουρο, συγκεντρώνοντας πλούσιο κι αξιόλογο υλικό, το οποίο κατέγραψε, κατηγοροποίησε και δημοσίευσε σε σειρές βιβλίων, προβάλλοντας και διασώζωντας τα ήθη και έθιμα της περιοχής, τα πάσης μορφής και φύσης εργαλεία και σκεύη, τις οικήσεις,, τις ασχολίες, το λαϊκό της πολιτισμό, τις συνήθειές της.

Το έργο που κατέλειπε (δημοσιευμένο και αδημοσίευτο), τεράστιο. Μέσα απ΄ αυτό διαφαίνεται η αγάπη του για τη φύση και το περιβάλλον, η αγάπη του για τον άνθρωπο, ο σεβασμός του προς το Θείον, πίστη του στην παράδοση. Απ΄ το έργο του, πηγάζει αβίαστα η ιδαίτερη αγάπη του για τη Ρούμελη, για το Απόκουρο, για το Κεφαλόβρυσο, στο οποίο έζησε τα περισσότερα και καλλίτερα χρόνια της ζωής του.

Ο Σύνδεσμος Αποκουρητών Αιτωλίας "Κοσμάς ο Αιτωλός", στις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίτευξη των σκοπών ίδρυσής του, εξέδωσε προ ετών, ένα απ΄ τα βιβλία του, το Θέρμος και Απόκουρο. Κι είναι αυτό μιά ένδειξη της μεγάλης εκτίμησης που τρέφουν όλοι οι Αποκουρήτες στο πρόσωπο του μεγάλου Λαογράφου μας.

Το 2013, συμπληρώθηκαν 70 χρόνια απ΄ το θάνατό του. Ο Σύνδεσμος Αποκουρητών Αιτωλίας "Κοσμάς ο Αιτωλός", οργάνωσε στο Θέρμο (Κεφαλόβρυσο λεγόταν το Θέρμο, όταν ο Λουκόπουλος διορίστηκε δάσκαλος σ΄ αυτό) ειδικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του. Στις εκδηλώσεις, παραβρέθηκαν και οι δύο εγγονοί του εκλειπόντος.