Η σπορά.
Το πρώτο και βασικό στάδιο στη διαδικασία παραγωγής δημητριακών, του σιταριού, της βρώμης, της σίκαλης, του κριθαριού κ.α. ήταν η σπορά.
Η σπορά του χωραφιού με δημητριακά, γινόταν κατά μήνα Νοέμβριο. Πρώτα σπέρνονταν το χωράφι σε σποριές και μετά οργωνόταν. Η σποριά, ήταν ένα μάλλον στενό τμήμα του χωραφιού, οι διαστάσεις του οποίου ορίζονταν αυθαίρετα απ΄ τον ζευγολάτη, ο οποίος με την πείρα του κανόνιζε η σποριά να οργωθεί τις αμέσως επόμενες 1-2 ώρες. Δεν έπρεπε το σπαρμένο τμήμα του ζωραφιού να μένει σπαρμένο χωρίς να οργωθεί για πολύ, αφού τα διάφορα πουλιά έπεφταν και έτρωγαν το σπόρο.
Το σιτάρι που ρίχνανε στο χωράφι, λεγόταν σπόρος. Τον είχαν διαλέξει με προσοχή, ώστε να είναι καλός, απαλλαγμένος από όλους τους άλλους ανεπιθύμητους σπόρους ζιζανίων όπως η αίρα, κ.α. Το διάλεγμα του σπόρου γινόταν αμέσως μετά το αλώνισμα, ή λίγο πρίν τη σπορά. Βασικό εργαλείο διαλέγματος του σπόρου και καθαρίσματος του σιταριού από ανεπιθύμητους σπόρους ζιζανίων, ήταν ο αρέλεγος.



