Κοντοτσίπα
Είναι ένα φυτό της οικογένειας των σταυρανθών, που ευδοκιμεί στην Ελλάδα, στην περιοχή της
Αιτωλοακαρνανίας, ειδικά του Απόκουρου, κι είναι γνωστό με την επιστημονική του ονομασία: Capsella bursa-pastoris, άλλα ονόματά του είν
αι: καψέλα, αγριοκαρδαμούδα, ποιμενόσακος.
Είναι εξαίρετο, πεντανόστιμο λαχανικό που συλλέγεται πριν την ανθοφορία του για βράσιμο ή και για πίτα την
περίοδο του Χειμώνα και της Άνοιξης.
Το άνθος του φυτού είναι λευκό. Ανθίζει πολύ νωρίς, κι έχει μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας που ξεκινά περί τα τέλη του Χειμώνα, κι είναι ίσως το πρώτο φυτό που «ξυπνάει» τις μέλισσες. Την περίοδο του Φεβρουαρίου - Μαρτίου - Απριλίου η α
νθοφορούσα κοντοτσίπα κυριαρχεί σ΄όλα τα χωράφια.
Το φυτό ήταν γνωστό στην αρχαιότητα και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η κοντοτσίπα είναι το «θλάσπι» του Διοσκουρίδη που το χρησιμοποιούσε στις αιμοπτύσεις. Χρησιμοποιήθηκε και στον
μεσαίωνα στη λαϊκή ιατρική, για προβλήματα όπως αιματουρία, αιμορροΐδες, χρόνια διάρροια, δυσεντερία, κ.α.



